Dúšky zdravia sa dajú dávkovať aj pri dobrom jedle

Hnedú ryžu (natural) najmenej raz za týždeň Choroby nechodia po horách ale po ľuďoch. Dá sa im ale predchádzať, napríklad aj správnym výberom jedál pri návšteve reštaurácie. Chce to len trocha viac premýšľať pri čítaní jedálneho lístka.Hoci 4. február, ktorý bol vyhlásený za Svetový deň proti rakovine, je už za nami, dôležitosť prevencie stále trvá. Nie vždy bývajú reštaurácie, hlavne zariadenia rýchleho občerstvenia, pozitívne spojené so zdravou výživou a zdravím. A predsa pri troche snahy a správnom výbere sa môže každá návšteva reštaurácie stať jedným z „kamienkov“ mozaiky v boji proti rakovine. Ako je to možné?

Jeden zo základných princípov prevencie asi ťažko naplníte v reštaurácii. A tým je pohyb. Ibaže by ste poprosili čašníka, či ho môžete na chvíľu zaskočiť a trochu si pobehať „po rajóne“. Užitočnosť pohybu je nielen v prevencii rakoviny jasne dokázaná. Oveľa príjemnejším riešením je auto nechať doma a návštevu reštaurácie spojiť s prechádzkou. Zároveň to prispieva k udržaniu si zdravej hmotnosti.

Zelenú zelenine 

Ďalším dobrým krôčikom je dopriať si vždy k jedlu zeleninový šalát. Vhodné je aj to, ak jedlo samotné obsahuje vyšší podiel zeleniny (zapekaná brokolica, zelená fazuľka, zeleninová polievka, špenát a pod.). Európsky kódex proti rakovine odporúča zjesť denne viac rôznych druhov zeleniny a ovocia aspoň v piatich dávkach. Možností je naozaj dostatok. Vyberajte si druhy, ktoré vám chutia. Môže to byť aj tepelne upravená zelenina. Čerešňa na torte či kyslá uhorka sa však nerátajú.

  • Hnedú ryžu (natural) najmenej raz za týždeň
  • Strukoviny najmenej tri krát týždenne
  • Varenú zelenú (listovú) zeleninu najmenej raz denne
  • Sušené ovocie najmenej tri krát týždenne

Vyplatí sa tiež nepohŕdať strukovinami. Považujú sa za vynikajúcu potravinu hlavne v prevencii rakoviny hrubého čreva. Ak človek konzumuje strukoviny 1 – 2 krát týždenne, relatívne riziko tejto choroby môže klesnúť o štvrtinu, ak je to tri a viackrát za týždeň, dokonca až o polovicu. Ľahšie stráviteľným výrobkom zo strukoviny (sóje) je tofu. Má široké kulinárske využite a mnohé výhody pre zdravie. Všeobecne by pre prevenciu rakoviny mala prevažovať rastlinná strava nad živočíšnou.

Čoho sa vyvarovať? 

 

  • Produkty ako sú údeniny, salámy, či párky, sa s rakovinou priatelia, ale žiaľ nie s vami.
  • Výrobky s vysokým obsahom soli (mäsové konzervy, nakladaná zelenina) môžu byť príčinou hlavne rakoviny žalúdka, solené ryby zase rakoviny nosohltanu.
  • Nestriedme pitie alkoholu je hlavnou príčinou rakoviny pečene, spolu s fajčením tiež rakoviny ústnej dutiny, hltana a pažeráka. Aj striedme pitie môže byť nebezpečné. Čo môže byť vhodné v prevencii pri niektorých srdcovo-cievnych ochoreniach, môže byť nevhodné kvôli nebezpečenstvu rakoviny prsníka a iných ochorení. Preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) všeobecne pitie alkoholu neodporúča.
  • Vyvarujte sa konzumácii príliš horúcich, (takmer) vrelých nápojov a potravín. Naopak – vrelé vzťahy sa odporúčajú.
  • Pred vyprážaním uprednostnite jedlá dusené, varené alebo pečené.
  • Samozrejme, reštaurácia by mala byť nefajčiarska a nielen ona, ale hlavne vy aj mimo nej.

No related content found.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *