Šíra ruská zem dala gastronómii plnené labute, peľmene i kaviár

Ruské reštaurácie nájdete aj na Slovensku, napríklad v Bratislave i Košiciach, avšak vo svete je ruská kuchyňa osobitý fenomén. Vo väčšine metropol patrí medzi vyhľadávané gastronomické centrá.

Pre ruské reštaurácie je typická špecifická atmosféra, ktorá zvyčajne pripomína bojarským zariadením zašlé časy cárskeho Ruska. A zvyčajne sa tam možno nielen skvele najesť, ale aj pozabávať. Známa je napríklad bruselská reštaurácia Botchka, berlínsky Samowar, Malachit v Mníchove, či reštaurácia Russian Paris v hlavnom meste Francúzska. V susednej Viedni je dokonca niekoľko známych ruských reštaurácií, či už je to Restaurant Wladimir, Restaurant Feuervogel a reštaurácia Stolichniy.

Dlhá história

 

Tradičná ruská gastronómia prešla dlhým vývojom, v ktorom odborníci zaznamenávajú rôzne vplyvy a etapy. Široká ruská zem a mnohotvárnosť klimatických podmienok podnietili vznik bohatého sortimentu potravín, v ktorom sa združuje poľnohospodárstvo so zeleninárstvom, zberom húb i poľovníctvom.
Osobité miesto v gastronómii Ruska majú jedlá z múky, krúp a chleba. Samostatnou kapitolou sú posúchy a sočne – čiže posúšiky, ktorými Rusi občas nahrádzali chlieb. Medzi tradičné jedlá patria múčne, kvasené kysele, rozšírené sú však aj široké rezance z nekysnutého cesta.
Zo zeleniny doteraz patrí prvenstvo v obľúbenosti kapuste, červenej repe a kvake. Osobitým doplnkom tejto kuchyne sú huby, ale aj byliny ako medvedí cesnak, žihľava, čremcha či šťaveľ, ale aj orechy.

Ako jedol cár?

Bohatí Rusi mali podobnú kuchyňu ako chudoba, dopĺňalo ju však víno a ovocie z dovozu. Podľa historických záznamov pre cárske a bojarské stolovanie bolo typické minimálne desať chodov z vytypovaných dvesto jedál.

Na stole šľachty nesmeli chýbať solené ryby, pečená hydina a hostiny trvali niekedy až desať hodín. Kuchárskej fantázii sa pri nich nekládli medze, a tak na stoly nosili minimálne štyria sluhovia na obrovských podnosoch plnené labute, husi aj kačice. Pompéznu oslavu napríklad zorganizoval v roku 1791 knieža Potemkin na počesť vladárky Kataríny II. Večera spočívala v alegorických pretekoch ruských miest, ktoré prinášali na stôl vládcu rozmanité gastronomické dary.

Na ruskú kuchyňu mali vplyv aj západné krajiny, najmä Francúzsko. Istá známa ruská kuchárka 19. storočia však napísala vo svojej príručke, že pre Rusov bolo a vždy bude zdravšie a chutnejšie to, čo im poskytuje vlastná krajina a na čo si zvykli po stáročia, ako privezené novinky.

 

 Račie hostiny

Raky sa v Rusku vždy chytali v auguste. V tomto období usporadúvali račie slávnosti, na ktorých sa hostia zabávali okrem iného aj tým, že chodili dozadu, vyslovovali slová odzadu, ba dokonca aj spievali piesne od posledných slôh. Z rakov pripravovali omáčky, polievky a šaláty. Ešte živé raky po prepláchnutí studenou vodou vkladali do hrnca spolu s polievkovou zeleninou a varili desať minút. Po dovarení nechali raky ešte niekoľko minút v studenej vode, aby sa ešte viac očistili. Podávali ich k pivu ale aj ako prílohu k varenej rybe.

Ako rozpoznať kaviár

 

 Je to prvotriedna lahôdka, ktorá sa podáva často ako predjedlo. Tento originálny ruský produkt bol oddávna aj na stoloch v chudobných domcoch. Kaviár sa vyrába z ikier jesetera a jeho kvalita je rôzna. Najkvalitnejší kaviár je striebrosivý, ktorý pochádza z vyzy veľkej. Poháriky s týmto kaviárom sa uzatvárajú modrými viečkami. Poháre s kaviárom z jesetera veľkého majú zase žlté viečka a tie, ktoré sú zatvorené červenými viečkami obsahujú kaviár z jesetera hviezdnatého

 

 

 Obľúbené ruské jedlá

  • Bliny s jeseterom a kaviárom – vyrábajú sa z kysnutej pohánkovej múky a Rusi ich radi konzumujú po celý život.
  • Polievka sči z kyslej kapusty – je symbolom ruskej gastronómie a bývala aj ozdobou slávnostných stolov ruských patriarchov.
  • Pirôžky rasstegaje – majú otvor v strede, kde sa dáva plnka zo sušených húb, alebo mäsa či ryže.
  • Golubce – plnené kapustné listy sú tiež súčasťou tradičného ruského stola, rovnako ako peľmene, pečená hus s jablkami, pikantné jarabice, kyseľový pohár a kurnik – čo je vlastne koláč plnený slepačím mäsom. Prepelica na smotane, králik na bielom víne, pečené hovädzie s tekvicou či jazyk v hubovej omáčke alebo rybie fašírky a baranie mäso na víne, to všetko sú jedlá, na ktorých si pochutia gurmáni, ale pri príprave ktorých sa gazdinky musia poriadne obracať. Jedlá pripravované podľa starých receptov chutia aj dnes. Sú jedinečné vo svojej originalite.

No related content found.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *