Sója – najbohatšia konzerva živín

Varené bôby v šaláte, sójové mäso v guláši, nátierka z tofu, chutný nápoj zo sójového mlieka. Sója sa dá konzumovať v rôznych podobách a kto sa chce stravovať zdravo, nemal by sa jej vyhýbať.Výživová hodnota kilogramu sóje sa rovná 2 kg mäsa, 10 litrom mlieka, alebo 56 slepačím vajciam. Jej liečivé vlastnosti vystihli v posledných desaťročiach mnohé výskumy a hovoria, že by na našich stoloch mala zaujať také miesto, aké si naozaj zaslúži. Táto strukovina si vyslúžila aj pomenovanie „rastlinné mäso“, antisklerotická potravina, či rastlina budúcnosti. Podľa odborníkov je to ideálna potravina, ktorá spĺňa všetky požiadavky na racionálnu výživu.

Bielkoviny najkvalitnejšieho zloženia

Sója obsahuje 37 % bielkovín, čo je dva krát viac ako mäso a vajcia za ňou ďaleko zaostávajú. Jej biologická hodnota je teda porovnateľná s mäsom, ale bez cholesterolu a nasýtených mastných kyselín. Navyše pokrýva požiadavky tela na aminokyseliny od útleho detstva až po neskorú starobu.
Jej bielkoviny sú rovnako ľahko stráviteľné ako bielkoviny z kravského mlieka. Ľudský organizmus ich trávi a využíva oveľa lepšie ako bielkoviny mäsa. Je preto ideálnou potravinou i pre ľudí so slabou tvorbou žalúdočných štiav, seniorov i ľudí so zlými stravovacími návykmi. Jej pravidelné užívanie obnovuje mentálnu sviežosť i napomáha udržiavať si mladistvý vzhľad.

Najbohatšia konzerva živín na svete

Sója obsahuje dva krát viac vápnika ako mlieko, dva krát viac železa ako hovädzie mäso a dva krát viac vitamínov B1, B2 a B6 ako vajcia. Pre vysoký obsah vitamínov skupiny B a E je favoritom nad všetkými strukovinami. Pôsobí skvelo na nervovú sústavu a s úspechom sa využíva pri liečbe neuróz, vyčerpanosti a depresií. Pre vysoký obsah minerálov, tak železa, ako aj vápnika, draslíka, horčíka a fosforu je zásadotvorná, a preto vhodná ako potrava pri osteroporóze, prekyslení organizmu, pálení záhy, ekzémoch a vyrážkach. Okrem toho poskytuje i veľké množstvo stopových prkov, ako je meď, zinok a mangán.

A čo sacharidy, tuky a vláknina?

Sacharidy tvoria asi 20 % obsahu sóje a keďže obsahujú len veľmi málo škrobu, na rozdiel od iných strukovín sa odporúča i diabetikom. Je bohatá na kyselinu linolovú, ktorá podporuje rast organizmu, tvorbu nervového tkaniva, obnovovanie pokožky, rast vlasov a nechtov. Lecitín mimoriadne podporuje činnosť nervovej sústavy a účinne pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi.

Bojovník proti rakovine

Národný ústav pre výskum rakoviny Spojených štátov dáva do pozornosti veľké protirakovinové účinky sóje. Zistilo sa, že jej pravidelnou konzumáciou možno účinne znížiť riziko takmer všetkých druhov rakoviny, ale hlavne rakovinu prsníkov, prostaty a hrubého čreva.

Aké sú jej ďalšie liečivé účinky?

-Lieči únavu, skleslosť a depresie
-Bohatý obsah lecitínu, inositolu a vitamínu E vynikajúco vyživuje bunky a žľazy, skrášľuje pleť
-Upokojuje nervy, zlepšuje koncentráciu a pamäť
-Zvyšuje hustotu kostí
-Lieči artériosklerózu a chráni pred trombózou
-Na celé telo má omladzujúce účinky

Aj pre športovcov

Nakoľko sója obsahuje všetky aminokyseliny, vrátane esenciálnych, ako aj bielkoviny, podporuje po záťaži rast svalových buniek rovnako účinne ako mliečna bielkovina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No related content found.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *